Over mij

Stilstand is nodig voor inzicht. Dat ontdekte ik toen de corona-uitbraak een einde maakte aan de ratrace die mijn leven toen beheerste. Na meer dan 20 jaar hard werken als manager in de culturele sector, raakte ik mijn vaste baan kwijt. Ineens stond ik met lege handen.

Zo leek het, want was dat écht zo? Wat wilde ik eigenlijk? Ik wilde van koers veranderen. Maar is dat slim, op mijn leeftijd? Ik ging in gesprek met mensen in mijn omgeving en raadpleegde een loopbaancoach om met een frisse blik naar mijn leven te kijken.
Ik kwam er achter dat mijn vader, mijn beide opa’s, mijn oom en zelfs mijn oma allemaal ondernemers waren, dus dat zat ook in mijn DNA. En ik ontdekte een oud belemmerend patroon, dat mij het gevoel gaf de ander te moeten volgen, omdat ik thuis de rol van de jongste had. En hoe dat beeld niet klopte met de werkelijkheid. Ik koos toch telkens weer mijn eigen pad, waarbij ik mijn angsten overwon. Op mijn 17e verliet ik thuis als eerste het nest. Voor mijn studie film ging ik als pioniersstudent studeren in Parijs. En als kwartiermaker begon ik bij de Hermitage Amsterdam, nog voor het museum zijn deuren opende. Ik was tot veel meer in staat dan ik zelf dacht.

Ook deze keer, nu de wereld door de pandemie op slot zat, nam ik de gok om voor mezelf te beginnen, ondanks mijn onzekerheid. En ik ging weer studeren, een post HBO opleiding integratieve loopbaancoaching. Ik ontdekte waar ik goed in was, namelijk de kracht van creatief denken en nieuwe verbindingen maken. Niet gek dat ik mijn scriptie toentertijd schreef over de Hongaarse filmkunstenaar Péter Forgács. Ik analyseerde zijn werk, hoe hij door hermontage van oude familiefilms een nieuw verhaal vertelde. Wat is het beeld en wat is het verhaal? Buitenkant versus binnenkant. Het heeft me altijd erg gefascineerd.

Van drs. Film en TV Wetenschap naar loopbaancoach, een koersverandering die zich kenmerkt door mijn interesse in verhalen, menselijke verhalen waarbij werk een grote rol speelt. Wat is jouw verhaal? Wat vind jij belangrijk? Waar sta je voor en waar wil je dat jouw verhaal over gaat?

In deze tijd lijkt er een toenemende focus op prestatie en buitenkant. De maatschappij verandert snel. Verwachtingen, verplichtingen en onzekerheden in het leven, maken het soms moeilijk om zuivere keuzes te maken. Als je uit je comfortzone stapt, lopen gedachten en gevoelens vaak sterk door elkaar. Hoe breng je daar orde in? En waarom zou je dat alleen moeten doen? Als gediplomeerd loopbaancoach heb ik inmiddels geleerd anderen te ondersteunen in dit proces van onderzoeken en ordenen.

Ik ga graag met je in gesprek om jouw talenten en wensen te ontdekken en verkennen. Met een beetje tijd, verrassende vragen en speelse opdrachten komen waardevolle inzichten naar boven waardoor we samen een helder pad kunnen uitstippelen met nieuwe mogelijkheden voor jouw loopbaan. Een toekomst die al morgen kan beginnen! 
Godfried Bomans zegt het mooi: Men gaat op reis om thuis te komen…. bij jezelf, voeg ik daar graag aan toe.