Wie is Anne-Marij Merhottein?

Mijn verhaal


Stilstand is nodig voor inzicht. Dat ontdekte ik toen de corona-uitbraak een einde maakte aan de ratrace die mijn leven toen beheerste. Na meer dan 20 jaar hard werken als manager in de culturele wereld, raakte ik mijn vaste baan kwijt. Ineens stond ik met lege handen. 


Leek het, want was dat zo? Wat wilde ik eigenlijk? Ik wilde van koers veranderen. Maar is dat slim, op mijn leeftijd? Ik ging in gesprek met mensen in mijn omgeving en raadpleegde een loopbaancoach om met een frisse blik naar mijn leven te kijken.
 

Mijn vader, opa’s, oom en zelfs mijn oma waren allemaal ondernemers, dus dat zat ook in mijn DNA. En ik ontdekte een oud belemmerend patroon, die mij het gevoel gaf de ander te moeten volgen, omdat ik thuis de rol van de jongste had. En hoe dat beeld niet klopte met de werkelijkheid. Ik koos toch telkens weer mijn eigen pad, waarbij ik mijn angsten overwon. Op mijn 17e verliet ik thuis als eerste het nest. Voor mijn studie film ging ik als pioniersstudent studeren in Parijs. En als kwartiermaker begon ik bij de Hermitage Amsterdam, nog voor het museum zijn deuren opende. Ik was tot veel meer in staat dan ik zelf dacht. 


Ook deze keer nam ik, ondanks mijn onzekerheid, de gok voor mezelf te beginnen in een wereld die door de pandemie op slot zat. En ik ging weer studeren. Ik ontdekte waar ik goed in was, namelijk de kracht van creatief denken en nieuwe verbindingen maken. Niet gek dat ik mijn scriptie toentertijd schreef over de Hongaarse filmkunstenaar Péter Forgács. Ik analyseerde zijn werk, hoe hij door hermontage van oude familiefilms een nieuw verhaal vertelde. Wat is het beeld en wat is het verhaal? Buitenkant versus binnenkant. Het heeft me altijd erg gefascineerd.


We willen allemaal dat ons verhaal klopt, ik ook. Na de middelbare school, ging ik gewoon studeren. Ik was tenslotte die ‘slimme meid die op haar toekomst was voorbereid’.. Daarna werken, trouwen, ik werd moeder en tenslotte mantelzorger. Verwachtingen, verplichtingen en onzekerheden in het leven, maken het soms moeilijk om zuivere keuzes te maken. Als je uit je comfortzone stapt, lopen gedachten en gevoelens vaak sterk door elkaar. Hoe breng je daar orde in? En waarom zou je dat alleen moeten doen? 

Ik ga graag met je in gesprek om jouw talenten en wensen te ontdekken. Met een beetje tijd, verrassende vragen en speelse opdrachten komen waardevolle inzichten naar boven die je dichter brengen bij wie je écht bent. Samen creëren we een helder pad en verkennen we nieuwe mogelijkheden voor jouw loopbaan. Een stralende toekomst die morgen al kan beginnen. Godfried Bomans zegt het mooi: Men gaat op reis om thuis te komen.